Kleine elfstedentocht

de korte elfstedentocht

De kleine Elfsteden tocht is ideaal voor een mid-week of week. U komt langs 6 a 7 steden, afhankelijk van de hoogte van uw gereserveerde boot. De kleine Elfstedentocht is het een prachtige gevarieerde route met natuur en stad. De steden zijn historisch, pittoresk en zeker niet zoals we de stad kennen, groot en druk. In de kleinste stad wonen slechts 800 inwoners.

Als u een schip huurt met een doorvaart hoogte van hoger dan 2.40 meter kunt u Hindeloopen niet bezoeken met de boot.

vanaf friesland boating met de boot naar stavoren

Stavoren; Friesland’s oudste stad, Hanzestad en één van de Friese Elfsteden ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Dit maakt Stavoren tot een ideale plek voor watersporters. Maar ook de liefhebbers van cultuur en natuur vinden in de omgeving van Stavoren genoeg om van te genieten. Het mooie open landschap met zijn vaarten en meren biedt vele mogelijkheden voor lange wandelingen en gevarieerde fietstochten.

Ponthús
In ’t Ponthús wordt de bezoeker op eigentijdse wijze verteld over de historie van de stad. Door het gebouw loopt een tijdsbalk van het jaar nul tot nu, waaruit gelinkt wordt naar de historie van de stad. Aan de hand van deze tijdsbalk wordt kort ingehaakt op een gebeurtenis uit de geschiedenis zoals o.a. de Slag bij Staveren, het St. Odulf klooster, het Hanzeverleden, de plunderingen door de Noormannen, scheepvaart enz.. Ook de recente geschiedenis wordt niet vergeten, zo wordt er aandacht besteed aan de opkomst van het toerisme en het Hoogland gemaal, enz.

Webimg 2406 1

Restaurant de Kruitmolen
Gezellig restaurant met groot terras aan het water, direct gelegen aan de J.W. Frisosluis. Ruime keus aan lunchgerechten, tussendoortjes, pannenkoeken en vlees en visgerechten voor een eerlijke prijs. Vanaf 8 uur ’s ochtends kunt u bij ons terecht voor een uitgebreid ontbijt maar ook voor verse broodjes om mee te nemen.

Hotel Restaurant Serre De Vrouwe van Stavoren
Aan de oude haven van Stavoren vindt u Hotel‐Restaurant­‐Serre “de Vrouwe van Stavoren” . De bijzonder fraaie ligging biedt u vanuit de gezellige serre uitzicht op een fascinerend schouwspel van komende en gaande zeiljachten en traditionele schepen als klippers, schoeners en andere grote platbodems. Het restaurant biedt u een veelheid aan gevarieerde gerechten.

sloten

Één van de kleinste Elfsteden: Sloten, een stadje waar rond de 800 mensen wonen. Sloten is altijd klein geweest, maar goed bewapend. De muren, grachten, wallen en stadspoorten moesten de stad beschermen voor indringers. Dit is ook wat Sloten charmeert, de oude architectuur van vroeger is nog steeds intact.

Stadswallen, grachten en poorten
Bekijk vanaf de middeleeuwse stadswallen de kanonnen die de inwoners van Sloten ooit beschermden. Je hoort ze knallen! Of luister eens naar de stem van de stadsomroeper die nog buldert door de straten van Sloten. Hier krijg je op ouderwetse wijze het nieuws aangekondigd. In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg over de geschiedenis van Sloten!

Varen sloten
Binnenstad Sloten

Musea
Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. Je kunt deze rijkdom goed zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en aan het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd. Ook de zeventiende eeuwse kerk mag je echt niet missen.

ijlst

Ijlst is een van de kleinste steden op de route van de elfstedentocht per boot en ligt temidden van de Friese meren. Maar klein wil zeker niet zeggen dat het minder interessant is dan de andere steden van deze vaarroute. IJlst is namelijk rijk aan schitterende historische panden en vooral de authentieke houtzaagmolen De Rat is zeker de moeite van een bezoek waard. En als je bij het binnenvaren van de passantenhaven of bij 1 van de ligplaatsen aan de kade in IJlst, het gevoel krijgt dat je meer wilt zien van IJlst, informeer dan naar de stadswandeling waarbij je alle schoonheid van dit stadje te zien krijgt.

Een elfstedentocht avontuur beleven?

Bekijk hier het aanbod aan boten

workum

Met het IJsselmeer aan de ene en de Friese meren aan de andere kant, is er volop gelegenheid om van dat water te genieten. Je kunt er o.a. zeilen, kitesurfen, windsurfen, kanoën, vissen, zwemmen of gewoon zonnen op het strand.

Winkelen in Workum is verre van saai en voorspelbaar. De stad valt juist op door de verscheidenheid aan wat grotere en kleinere winkels met een eigen aanbod en karakter. Veel grote winkelketens zal je er niet vinden, wel vele verrassende boetiekjes. Ook beschikt de stad over een museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven. Het Jopie Huisman Museum is zeker het bezoeken waard.

Broerekerk Bolsward
Broerekerk Bolsward

bolsward

Bolsward. Niet de grootste stad, wel een pareltje. Een stad om van te houden. Om heerlijk in rond te dwalen langs de grachten, de vele monumenten en door het prachtige park. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis die volgens velen het mooiste van Nederland is. 

Ook kunt u een bezoekje brengen bij het kleine familiebedrijf Friese Bierbrouwerij Us Heit. Us Heit brouwt acht verschillende speciaal bieren in Bolsward. Het is natuurzuiver bier met karakter. Tijdens een bezoek aan de brouwerij krijg je een idee hoe ze dit bier brouwen en stoken. Na afloop kun je genieten van één van de bieren in de proeflokalen of het terras naast de eigen hoptuin.

De Broerekerk werd in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. In 1986 werd de kerk opengesteld. Het oudste gebouw van Bolsward kreeg in 2006 een glazen overkapping, naar ontwerp van architect Jelle de Jong. Het bouwwerk is een rijksmonument en zeker een bezoekje waard.

sneek

Sneek is een bruisende watersportstad in Zuidwest Friesland! Naast watersport en het Sneekermeer heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, cafés en restaurants.

hindeloopen

Als je tijdens de elfstedentocht per boot richting Hindeloopen vaart, dan moet je zeker dit unieke stadje binnenvaren en de boot aanleggen in een van de jachthavens of stadsgrachten. En als je van boord gaat, vergeet dan niet om je camera mee te nemen, want je treft hier veel historie aan. De authentieke likhúsjes en commadeurswoningen, mooie kerken, het beroemde Hindelooper schilderwerk, Museum Hindeloopen, klederdrachten, prachtige bruggetjes etc.  Maar ook voor gezellige cafe’s, terrassen en (vis)restaurants ben je hier in de juiste stad om van boord gegaan.

Hindeloopen
Hindeloopen

boek nu je eigen vaarvakantie!

een klein elfstedentocht avontuur beleven?

Bekijk hier het aanbod aan boten