onze vaarroutes in Friesland

De mooiste vaarroutes op een rijtje

top vaarroutes friesland

Op zoek naar de mooiste vaarroutes van Friesland? Afgesteld op de duur van uw vakantie? Wij hebben de leukste routes op een rijtje gezet!

Er zijn vele vaarmogelijkheden in Friesland. Om u een impressie te geven van de mogelijkheden en de duur van de tocht hebben we hieronder een aantal voorbeelden.

11-steden
elfsteden

elfsteden vaarroute

De tocht der tochten!

Elf steden bezoeken in twee weken? Dat is mogelijk met de elfsteden vaarroute! Het beste van Friesland in één route. Bevaar de tocht die vele u voor zijn gegaan; de welbekende Elfstedentocht! Wist u dat onze koning deze route heeft afgelegd met de schaats?

Elfsteden vaarroute

Aquaductenroute
Aquaducten route

aquaducten vaarroute

Een midweek lang genieten van Frieslands aquaducten

Varen door het zuidwestelijk deel van de Friese meren is nog aantrekkelijker geworden. De bouw van vijf aquaducten geeft de watersporter ruim baan: in plaats van wachten voor bruggen is het nu lekker doorvaren!
Wie bij Stavoren binnenvaart, voelt zich vrij in het open landschap. Bij de Galamadammen wordt dat niet langer onderbroken door de drukke brug. Het aquaduct is naadloos in het landschap ingepast. Met aan de ene kant het Koudumer bos en aan de overzijde het meer De Morra is de variatie in flora en fauna hier groot. Het aquaduct kent daarom speciale doorgangen voor zowel land- als waterdieren.

Woudaaproute
Woudaaproute

woudaaproute

De leukste route voor uw kinderen! In een weekend of mid-week!

Deze route is vernoemd naar de molen van het dorp Terherne : de Woudaap. Het dorp van Hielke en Sietse Klinkhamer. Hier komt de bekende jeugdboekenserie ‘de Kameleon’ tot leven.

Lekker spelen in Langweer
Na Terherne gaat de route richting Langweer. Door de centrale ligging een ideale uitvalbasis voor zeiltochten. Het nieuwe havenkantoor en recreatiegebouw maken de jachthaven nog aantrekkelijker. Er is zelfs een overkapping om gezellig te barbecueën en bij het vernieuwde strand zijn kinderspeeltoestellen geplaatst. Vanuit Langweer maak je ook prachtige fiets- en wandeltochten met het gezin.

Ontdek Woudsend en Heeg
Op naar Woudsend. De passantenplaatsen in de dorpskern zijn verbeterd. Zo stap je gemakkelijker aan wal. Loop eens binnen bij houtzaagmolen de Jager of bekijk het SKS skûtsje, de trots van Woudsend. Na Woudsend voert de route naar Heeg. Je legt hier gemakkelijk aan in het centrum voor een ijsje op één van de vele terrassen. Nog een tip: Dé manier om met de kinderen het centrum van Heeg te ontdekken is per kano!

Onderweg naar Sneek kom je nog één van de kleinste Friese 11 steden tegen; IJlst. Neem de kinderen mee tijdens een tochtje met de melkvaarder of neem een kijkje bij de plaatselijke klokkenmaker. Verder door het groene land komt Sneek in zicht.
Ook hier is met kinderen genoeg te doen. Het Modelspoormuseum en het Fries scheepvaartmuseum zijn een echte aanrader. Daarnaast is het vernieuwde dagrecreatieterrein De Potten een ideale plek, met een heuse waterspeelplaats voor de kleintjes.

Kleine11
Kleine elfstedentocht

zes of zeven steden tocht

Genoeg te zien in een midweek!

Hindeloopen, Workum, Bolsward, Sneek, IJlst en Sloten. Met deze route pakt u zes van de elf steden mee! Ook nog een optie om het prachtige stadje Hindeloopen mee te pakken! Deze route zal u laten verbazen. Van de oude historische panden uit de pittoreske steden tot aan de fluisterstille beekjes waar u doorheen zult varen. U krijgt alles mee van wat Zuid-west Friesland te bieden heeft.

Kleine elfsteden vaarroute
Weekroute
Week route

langs weilanden, door steden en de mooiste meren.

Het beste van Friesland in één week!

Naast de prachtige steden van Friesland zijn er ook veel pittoreske dorpjes te vinden, Terherne is hier één van. Terherne is een bekend watersportdorp. Dankzij de diverse jachthavens, surfvoorzieningen en vele visstekjes. In de Klassieke Schepenhaven kunt u vaartuigen uit de vorige eeuw bewonderen en rondneuzen in de leuke winkeltjes en de Schepenhal.  Echtenerbrug staat ook in het lijstje die niet mag ontbreken. Elk jaar tijdens de zomermaanden worden de Dolle Donderdagen georganiseerd in Echtenerbrug. Evenementen zoals zak slaan, spijkerbroekhangen, kano racen, livemuziek vinden hier plaats.

 

Molenroute
Molenroute

molen route

Vaar langs de historische molens van Friesland in een weekend of midweek

Deze route voert u langs de historische dorpen en stadjes en een aantal fraaie molens die nog in werking zijn. Molens, gedreven door water en wind, hadden vroeger al een belangrijke rol in het Friese bedrijfsleven. Een aantal van deze monumenten zijn open voor bezichtiging. 

Sloten  Korenmolen

Scharsterbrug – Skarrenmolen

Joure – de Groenen molen

Joure Penninga’s molen

Langweer – Sweachmermolen

IJlst Houtzaagmolen

WoudsendHoutzaagmolen De Jager

Tweewekenroute
Tweewekenroute

twee weken route

In twee weken friesland en een stukje flevoland ontdekken!

Deze route brengt u langs veel bekende steden en dorpen in Friesland, daarnaast kunt u nog een uitstapje maken naar Giethoorn. In Giethoorn, een typisch Hollands plaatsje in Overijssel, kunt u perfect zien hoe Nederlanders graag met en op het water leven. In een omgeving vol meertjes, rietlanden en bosgebied bevindt zich dit mooie plaatsje met z’n vele fraaie boerderijen met rieten daken en karakteristieke houten bruggetjes.

ook interessant om te lezen: