11stedenroute 2

de elfstedentocht met de boot, ontdek friesland in twee weken!

Tot enkele jaren geleden was deze route nog niet toegankelijk voor alle boten. Het noordelijke deel van de Elfstedenroute met o.a. het wereldberoemde bruggetje van Bartlehiem zorgde namelijk voor problemen voor motorjachten en zeiljachten, m.b.t. de diepgang, breedte van de vaarten en doorvaarthoogtes.

Na fikse aanpassingen in 2013 is deze unieke vaarroute in Friesland af te leggen voor boten en jachten met een maximale diepgang van 1.30 meter en een doorvaarthoogte van 2.40 meter.

De gehele route is een heuse vaarvakantie in Friesland en dus geen vaarroute om binnen enkele dagen te bevaren. Neem voor deze vaarroute dan ook de tijd. Wij adviseren voor de volledige route minimaal een week uit te trekken. Mocht jullie vaarvakantie in Friesland langer duren, dan zal dit zeker een voordeel zijn om optimaal van de Friese Elfstedenroute te genieten.

11-steden route met grote schepen


Startpunt Koudum (Kuilart)

Via de Morra kunt u naar Stavoren varen, daarna vaart u terug via de Morra en de Fluessen naar Workum (Inthiemasloot).
Daarna vaart u naar Bolsward (Workumer trekvaart) en door naar IJlst en Sneek (Geeuw).
Na Sneek, vaart u via de Geeuw naar Woudsend en Sloten.
Via het Tjeukermeer vaart u naar het Sneekermeer, wanneer u over het PM kanaal vaart, komt u bij Grou.
Langs Grou nog een klein stukje PM kanaal, daarna rechtsaf via Driehuisstersloot naar Earnewoude.

Daarna de Lange Sloot in en het PM kanaal kruisen naar Wartena via Lang Deel (links met de bocht mee) Leeuwarden in.
Aanleggen in de Prinsentuin en dan via het Dokkumer Ee, via Birdaard naar Dokkum.
Van Dokkum neemt u dezelfde route terug naar Leeuwarden en via het Van Harinxmakanaal naar Franeker en Harlingen.
Terug over Franeker en Leeuwarden, het Princenhof (Eernewoude) naar Grou.
Daar het PM kanaal oppakken en rechtsaf het Johan Friso kanaal op (Jelteslootbrug), Heeg door, het Heegermeer, de Fluessen en zo bent u terug op de Kuilart. Helaas is het met de grote boten niet mogelijk om Hindeloopen te bezoeken.
Tip: Voor of na uw vakantie het stadje bezoeken met uw auto.

De reguliere route is voor boten tot 2.40 meter.

Stavoren

Stavoren; Friesland’s oudste stad, Hanzestad en één van de Friese Elfsteden ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Dit maakt Stavoren tot een ideale plek voor watersporters. Maar ook de liefhebbers van cultuur en natuur vinden in de omgeving van Stavoren genoeg om van te genieten. Het mooie open landschap met zijn vaarten en meren biedt vele mogelijkheden voor lange wandelingen en gevarieerde fietstochten.

Ponthús
In ’t Ponthús wordt de bezoeker op eigentijdse wijze verteld over de historie van de stad. Door het gebouw loopt een tijdsbalk van het jaar nul tot nu, waaruit gelinkt wordt naar de historie van de stad. Aan de hand van deze tijdsbalk wordt kort ingehaakt op een gebeurtenis uit de geschiedenis zoals o.a. de Slag bij Staveren, het St. Odulf klooster, het Hanzeverleden, de plunderingen door de Noormannen, scheepvaart enz.. Ook de recente geschiedenis wordt niet vergeten, zo wordt er aandacht besteed aan de opkomst van het toerisme en het Hoogland gemaal, enz.

vanaf friesland boating met de boot naar stavoren

Stavoren vaarvakantie boot huren
Op de dijk van Stavoren

Restaurant de Kruitmolen
Gezellig restaurant met groot terras aan het water, direct gelegen aan de J.W. Frisosluis. Ruime keus aan lunchgerechten, tussendoortjes, pannenkoeken en vlees en visgerechten voor een eerlijke prijs. Vanaf 8 uur ’s ochtends kunt u bij ons terecht voor een uitgebreid ontbijt maar ook voor verse broodjes om mee te nemen.

Hotel Restaurant Serre De Vrouwe van Stavoren
Aan de oude haven van Stavoren vindt u Hotel-­‐Restaurant-­‐Serre “de Vrouwe van Stavoren” . De bijzonder fraaie ligging biedt u vanuit de gezellige serre uitzicht op een fascinerend schouwspel van komende en gaande zeiljachten en traditionele schepen als klippers, schoeners en andere grote platbodems. Het restaurant biedt u een veelheid aan gevarieerde gerechten.

Sloten bootverhuur
Molen de Kaai Sloten

Sloten

Één van de kleinste Elfsteden: Sloten, een stadje waar rond de 800 mensen wonen. Sloten is altijd klein geweest, maar goed bewapend. De muren, grachten, wallen en stadspoorten moesten de stad beschermen voor indringers. Dit is ook wat Sloten charmeert, de oude architectuur van vroeger is nog steeds intact.

Stadswallen, grachten en poorten
Bekijk vanaf de middeleeuwse stadswallen de kanonnen die de inwoners van Sloten ooit beschermden. Je hoort ze knallen! Of luister eens naar de stem van de stadsomroeper die nog buldert door de straten van Sloten. Hier krijg je op ouderwetse wijze het nieuws aangekondigd. In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg over de geschiedenis van Sloten!

Musea
Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. Je kunt deze rijkdom goed zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en aan het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd. Ook de zeventiende eeuwse kerk mag je echt niet missen.

IJlst

IJlst is een van de kleinste steden op de route van de elfstedentocht per boot en ligt te midden van de Friese meren. Maar klein wil zeker niet zeggen dat het minder interessant is dan de andere steden van deze vaarroute. IJlst is namelijk rijk aan schitterende historische panden en vooral de authentieke houtzaagmolen De Rat is zeker de moeite van een bezoek waard. En als je bij het binnenvaren van de passantenhaven of bij 1 van de ligplaatsen aan de kade in IJlst, het gevoel krijgt dat je meer wilt zien van IJlst, informeer dan naar de stadswandeling waarbij je alle schoonheid van dit stadje te zien krijgt.

Een elfstedentocht avontuur beleven?

Bekijk hier het aanbod aan boten

Workum

Met het IJsselmeer aan de ene en de Friese meren aan de andere kant, is er volop gelegenheid om van dat water te genieten. Je kunt er o.a. zeilen, kitesurfen, windsurfen, kanoën, vissen, zwemmen of gewoon zonnen op het strand.

Winkelen in Workum is verre van saai en voorspelbaar. De stad valt juist op door de verscheidenheid aan wat grotere en kleinere winkels met een eigen aanbod en karakter. Veel grote winkelketens zal je er niet vinden, wel vele verrassende boetiekjes. Ook beschikt de stad over een museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meester-schilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven. Het Jopie Huisman Museum is zeker het bezoeken waard.

Bolsward

Bolsward. Niet de grootste stad, wel een pareltje. Een stad om van te houden. Om heerlijk in rond te dwalen langs de grachten, de vele monumenten en door het prachtige park. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis die volgens velen het mooiste van Nederland is. 

Ook kunt u een bezoekje brengen bij het kleine familiebedrijf Friese Bierbrouwerij Us Heit. Us Heit brouwt acht verschillende speciaal bieren in Bolsward. Het is natuurzuiver bier met karakter. Tijdens een bezoek aan de brouwerij krijg je een idee hoe ze dit bier brouwen en stoken. Na afloop kun je genieten van één van de bieren in de proeflokalen of het terras naast de eigen hoptuin.

Sneek bootverhuur
Waterpoort Sneek

Sneek

Sneek is een bruisende watersportstad in Zuidwest Friesland! Naast watersport en het Sneekermeer heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, cafés en restaurants.

Hindeloopen

Als je tijdens de elfstedentocht per boot richting Hindeloopen vaart, dan moet je zeker dit unieke stadje binnenvaren en de boot aanleggen in een van de jachthavens of stadsgrachten. En als je van boord gaat, vergeet dan niet om je camera mee te nemen, want je treft hier veel historie aan. De authentieke likhúsjes en commadeurswoningen, mooie kerken, het beroemde Hindelooper schilderwerk, Museum Hindeloopen, klederdrachten, prachtige bruggetjes etc. Maar ook voor gezellige cafés, terrassen en (vis)restaurants ben je hier in de juiste stad om van boord gegaan.

Harlingen

De zilte historie raakt je overal in Harlingen. De ligging aan Werelderfgoed de Waddenzee bepaalt het stoere, eigenzinnige karakter van Friesland’s enige zeehavenstad. Dankzij het roemruchte nautische verleden zie je een rijke erfenis van grachtenpanden, pakhuizen en grachten.

Harlingen heeft de grootste bruine vloot van Nederland. Dit alles vormt de inspiratiebron voor vele groot- en kleinschalige evenementen. In combinatie met bijzondere winkels, eethuisjes, gezellige cafés, toprestaurants, galeries, strandpaviljoen Het Zilt en terrasjes. 

Franeker

Bezoek het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Het is bjusterbaarlik – Fries voor wonderbaarlijk – wat Eise Eisinga enkele eeuwen geleden heeft gebouwd aan het plafond van zijn eigen woonkamer: een indrukwekkend bewegend model van ons zonnestelsel. Nieuwsgierige bezoekers komen van heinde en verre om dit planetarium – het grootste en oudste nog werkende ter wereld – met eigen ogen te aanschouwen. Want deze fascinerende ‘mini-hemel’ op schaal moet je gezien hebben.

Bezoek het prachtige grachtenpand van deze bijzondere Fries in Franeker en ontrafel de geheimen van de astronomie en de moderne sterrenkunde.

Mpf 074

Dokkum

De gehele dag is het in Dokkum een komen en gaan van schepen met soms leuke taferelen tijdens het wachten voor de brug. Dokkum behoort tot de mooiste vestingsteden van Friesland.

Je kunt in de historische stadskern heerlijk op de oude vestingwallen wandelen. Tijdens een heerlijke wandeling krijg je een goede totaalindruk van de wallen waarachter de Dokkumers zich eeuwenlang veilig voelden. Vooral het Westerbolwerk is zeer fraai. Een groot gedeelte van de wallen is helemaal intact gebleven en waar nodig zijn ze gerestaureerd naar het model van het Oud Nederlandse Stelsel. In de oude binnenstad met vele hoge straatjes kom je weinig auto’s tegen

Je zult ook 2 molens tegenkomen, korenmolens De Hoop en de Zeldenrust. Korenmolen De Hoop is nog in bedrijf. 

Leeuwarden

Leeuwarden biedt vele activiteiten en interessante monumenten, waaronder de historische haven de Prinsentuin in het hart van de stad. Vlakbij, in de Museumhaven, vindt u onder andere oude Tjalken, Trekschuiten, Melkboten, Vissersschepen en Klippers.
Ook kunt u er heerlijk zwerven door de historische binnenstad met de vele mooie winkels en terrassen. Of breng een bezoek aan het veelzijdige Fries Museum, met een groot aantal wisselende exposities. Voor kinderen is er een speelparadijs ‘Monkeytown’ en het waterrijke dierenpark Aquazoo net buiten Leeuwarden.

een elfstedentocht avontuur beleven?

Bekijk hier het aanbod aan boten